Luffa i Luzern, unna sig i Utrecht

Schweiz är fint, men jäkligt dyrt. Vi är glada att vi bara hade bokat två nätter i Luzern, för det var ingen billig stad direkt. Det hade vi iofs redan insett på förhand, när vi letade hotell, så det vi hade bokat var resans chansning. Magic Hotel, med deras rum “Mystic”, och man kan väl säga att bilderna på hemsidan inte gjorde det rättvisa. Vi spenderade dock inte alltför mycket vaken tid på rummet, så det dög för våra syften, men jag skulle nog inte rekommendera det till någon annan.

Lätt det märkligaste hotellrum jag bott på. Här syns inte spegeln i taket, eller ballerinakjolen vid ingången..

Men förutom detta var Luzern en jättehärlig liten stad, med berg runtomkring och belägen vid en sjö med turkost vatten. Vi tog en tidig kväll efter snordyra burgare för att kliva upp tidigt på onsdagen och utforska.

En gammal bro i bakgrunden, två ynglingar i förgrunden

Pigga och glada klättrade vi på onsdagsmorgonen upp på den gamla muren som ligger kvar i stan, och sprang upp och ner i flera av de torn som fortfarande är bevarade. Efter den benträningen tog vi en linbanehiss upp till en utsiktsplats för ännu mer utsikt över staden, och sen lite stärkande men dyr lunch, innan det var dags för resans andra escape room. Utan att avslöja för mycket kan jag meddela att vi lyckades med vårt uppdrag, och aliens kommer tacka oss. Kvällens middag var svindyr och inte så minnesvärd, men vi fick iaf rösti så vi kände att vi ätit lokalt!

Högst upp i det tornet kan man klättra upp
För att få en sån här utsikt!

På torsdagen hoppade vi på tåget, sa ciao till Schweiz och brände vidare till Utrecht via Basel och Frankfurt. Med minimala förseningar kom vi fram till Utrecht Central där vi mötte upp vår värd Ruben på stationen och fick nycklarna till vårt Airbnb. En lägenhet på nionde våningen, som kanske inte var den bäst städade, men ändå trevlig. Efter en lång resdag gick vi till närmsta snabbköp och köpte en plockmiddag som fick avnjutas med Rubens påbörjade vin som han lämnat till oss.

Dagen därpå var det fredag och strålande sol, så vi packade en liten väska och drog till Amsterdam över dagen, vilket blev en riktig pangdag. Sol, lagom med folk (det vill säga massor, men inte orimligt många) och fantastiska pommes frites. Vi hann också med en båttur på kanalerna och dessutom resans tredje escape room, i Terminator-stil, som var ett av de bästa vi spelat. Riktigt skoj!

Mmm, pommes.
Amsterdam är typ fullt av gulliga kanaler, nästan överallt faktiskt!

På lördagen stannade vi i Utrecht för att upptäcka mer av den staden, som känns som ett mindre och lugnare Amsterdam. Vi fick mer kanaler, mer cyklar, mer gamla smala hus och små gränder, och jag fick äntligen bitterballen, som var.. sådär.

Jättefint ju!
Sådär faktiskt. Men ölen var god!

Söndagen hade vi inget planerat, så över mexikansk mat på lördagskvällen bestämde vi oss för att utnyttja det faktum att vi har interrail-kort, och dra till Haag över dagen. Där gick vi mest runt lite planlöst, men lyckades ändå se lite fina saker, som tulpaner, chinatown och fredspalatset, där internationella domstolen har sitt säte.

Tulpaner
Fredspalatset, ganska maffigt.

Nu är det måndag och vi sitter på tåget igen, med Utrecht bakom oss. Dagarna börjar flyta ihop lite, och städerna blir svårare och svårare att särskilja, men det är ett väldigt härligt sätt att resa det här. Vi är på väg till Belgien, med ett planerat stopp i Antwerpen innan vi anländer Gent måndag kväll, där vi har resans längst hotellbokning, hela fem nätter. Vi räknar dock med flera dagsutflykter till olika städer, och kanske till och med länder, så än finns det mycket att se och fota. På återseende!

One thought on “Luffa i Luzern, unna sig i Utrecht”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *