Gulliga Guilin

Jag är lite dålig på att skriva här jämfört med tidigare resor, men så är det ju en lite annorlunda färd jag gett mig ut på denna gång. Till skillnad från en vanlig resa där man försöker pressa in så mycket som möjligt varje dag har vi hittat rätt mycket vardag här i Shenzhen.

Bland annat har vi upptäckt nöjet med att shoppa online. Taobao är världens största shoppingsite och även om den är på kinesiska så finns det agentsiter som ger ett engelskt interface, så nu ramlar det in paket då och då. Antalet personer som jobbar med att bara leverera bud i den här staden är smått otroligt, både paket och mat. Överallt åker det små elmoppar med leveranser, och det är lätt att vänja sig vid att få allt hem till dörren. I värsta fall kommer det till ett av de stora skåpen nere vid ingången, där man slår in en kod och plockar sitt paket. Supersmidigt.

Vi har också börjat våga oss ut på några små cykelturer, inte på några större vägar såklart men ner till vattnet och i söndags tog vi en tur till poolen en bit bort. Oerhört skönt att plaska lite i vattnet när det är 33 grader i luften och 70% luftfuktighet. Synd bara att man måste ha badmössa på sig, inte den snyggaste looken direkt. I övrigt blir det mest jobb, försöka lära sig lite kinesiska och gå till gymmet. Ungefär som hemma.

Vi tar det här med att ta seden dit man kommer på allvar.

Vi har också gett oss lite längre bort i staden, bland annat har vi besökt Dafen Oil Painting Village. Namnet till trots är det inte en by utan bara några kvarter, men där finns hundratals målare och butiker som säljer reproduktioner av kända konstverk och egna verk. Vi har även besökt en park där stora fält av lotusblommor växte i vattnet, tyvärr hade de flesta blommat över men ändå fint.

I Dafen fanns så mycket konst att den till och med låg på gatorna
Vackert, men tänk hur mycket vackrare om det var fullt av stora vita blommor!

En lite större utflykt har vi också hunnit med, till Guilin och Yangshuo. Vi hade hört att det skulle vara vackert där, så en lördagmorgon för två veckor sen gick vi upp klockan 5 för att ta tåget tre timmar till Guilin. Vi hade kanske inte riktigt läst på ordentligt och tänkte nog att Guilin skulle vara en liten by eller mindre stad, men det visade sig bo ca fem miljoner där. Hoppsan!

Även om området kring tågstationen var lite deppigt blev det genast finare när vi åkt in till centrum och checkat in på vårt hotell, med utsikt över floden och Elephant Trunk Hill, en kulle som ligger mitt i floden och som ur vissa vinklar ska likna en elefant som dricker vatten. De är väldigt stolta över den, för det var mycket i staden som handlade om elefanter. En shoppinggata med krimskrams, en matgata med goda nudlar och en stor fin park med utsikt på andra sidan av elefantkullen senare gick vi tillbaka till hotellet och åt middag med utsikt på deras takterass för att sen gå och titta på Solens och månens torn som var upplysta i natten. Jag tror nog nästan att de smällde högre än elefantkullen, iaf för mig..

Akta elefanten, en båt är på väg mot din snabel!
Månens och solens torn

Morgonen därpå blev vi upplockade av en buss för att hänga med på turen ner till Yangshuo. En båttur längs floden Li var en mäktig upplevelse med de karakteristiska karst-bergen som tornade upp sig på båda sidor av båten. När vi kom fram till Yangshuo hann vi mest bara checka in på vårt hotell innan det var dags för nästa tur, denna gång med buss till “Shang Ri La”, ett slags park som visade kinesisk kultur för minoritetsfolkslag i Kina. Intressant och fint, men lite mycket andra turister och dåligt väder.  Väl tillbaka i Yangshuo gav vi oss ut och utforskade West Street en smula,  vilken kvällstid visade sig vara ett rent kaos med folk, trängsel, ljud och kommers. Försäljare, inkastare och turister i en salig blandning.

We’re on a boat!
Yangshuo West street, galenskap

Dagen därpå tog vi det lite lugnare och utforska Yangshuo på egen hand. Vi gick runt några timmar i  en stor park där lokalbefolkningen hängde och spelade spel, gjorde gymnastik eller bara umgicks. Där fanns också en liten kulle vi klättrade uppför för att få utsikt över stan, vilket ledde till att jag insåg att mina nyköpta shorts visade svett ganska tydligt. Så kan det gå.

En stad mellan berg från en kulle

På kvällen hade vi bokat en tur upp på ett berg, dit vi blev körda i en liten minibuss. Efter en ganska lång färd och tjugo minuters klättrande fick vi så vår belöning genom vad som var resans absolut vackraste utsikt. Mycket värt, och en perfekt avslutning på resan.

På torsdag drar vi på en ny tur, denna gång till Beijing och jag ska äntligen få se kinesiska muren. Jag ska försöka vara lite snabbare med att skriva ihop mina intryck efter det. På återhörande!

3 thoughts on “Gulliga Guilin”

  1. Det är så kul att läsa dina berättelser.
    De skulle kunna publiceras i nåt magasin.
    Ha det gott

Comments are closed.